Szanowni Goście!

 

Bardzo nam miło gościć Państwa w restauracji „Indus Tandoor”. Cieszy nas Państwa wybór, gdyż będziecie mieli  okazję spróbować niezwykłych indyjskich potraw, pełnych niesamowitych aromatów i smaków.

 

Zanim jednak posmakuje się indyjskich potraw, warto poznać tradycję przygotowywania  i spożywania posiłków w Indiach.

 

Jedzenie w Indiach traktowane jest w bardzo specyficzny sposób. Jedzenie jest swego rodzaju ofiarą, a żołądek to święty ogień, któremu podarowana jest ofiara w postaci jedzenia.

 

W Indiach naturalne jest to, że każdym posiłkiem należy się podzielić z ulubionymi domowymi bóstwami, np. Ganeśem , czy Śiwą. W starożytnych Indiach wziął też początek, kultywowany do dnia dzisiejszego zwyczaj, że gospodarz domu w porze posiłku wychodzi przed dom i zaprasza do posiłku głodnych , słowami  Prasadam, prasadam, prasadam. Dopiero po ofiarowaniu jedzenia bóstwom, posiłek spożywają domownicy.

 

Bardzo ciekawy jest też sam  sposób przyrządzania i spożywania posiłków. W tradycyjnej kuchni indyjskiej  kobiety nie potrzebowały mebli kuchennych, krajalnic, mikrofalówek czy tez innych sprzętów gospodarstwa domowego, bez których Europejczycy często nie mogą się obejść. W Indiach posiłki przygotowywane są w specjalnej, wydzielonej do tego celu części domu. 

 

 

 

Blaty kuchenne świetnie zastępuje podłoga. Nie potrzebne są też stół ani krzesła. Jedzenie najczęściej spożywane jest na podłodze  lub niskim taborecie, w pozycji siedzącej, a talerze doskonale zastępują liście bananowca. Rzadko używane są też sztućce. Mieszkańcy Indii, niezależnie od tego, z którego pochodzą regionu, lubią jeść palcami.

 

Zgodnie z kulinarną tradycją, Hindusi starają się, aby każdy posiłek zawierał sześć smaków: słony, słodki, kwaśny, ostry, gorzki i cierpki. Ważne są też proporcje. Mieszkańcy Indii przywiązują dużą wagę do tego co, kiedy i ile jedzą. Teksty wedyjskie mówią, że nie wolno marnować jedzenia. Każdy zmarnowany kawałek w czasach dostatku, będzie brakowało jego ilości w czasach niedoboru żywności. Zatem jedzenia  należy nakładać  tylko tyle, ile jest się w stanie zjeść. Hindusi lubią też pościć, gdyż post umacnia silną wolę i dodatkowo służy zdrowiu.

 

Główny posiłek dnia spożywany jest wieczorem i jest swoistym rytuałem w każdym domu. Wszystkie dania są nasycone aromatem i smakiem. „Klejnotem kuchni indyjskiej” są przyprawy, które czynią każdy posiłek niezwykle smaczny, a umiejętne połączenie przypraw czyni go lekkostrawnym. Większość przypraw i ziół ma właściwości lecznicze, np. kurkuma jest moczopędna i oczyszcza krew, imbir – tonizuje a pieprz Cayenne pobudza trawienie. Czy zatem nie warto rozkoszować się daniami kuchni indyjskiej?

 

 

 

Indyjską specjalnością jest pieczenie w glinianych piecach TANDOOR. Często taki piec stoi pośrodku wsi i jest głównym miejscem spotkań kobiet, które w trakcie przyrządzania posiłków mają czas najzwyczajniej poplotkować. Potrawy przyrządzone w piecu TANDOOR zachowują swój aromat. Pieczywo jest niezwykle chrupkie, a mięsa wypieczone z zewnątrz, pozostają miękkie w środku.

 

Do każdego posiłku dodatkiem jest indyjskie pieczywo, np. naan czy rothi oraz ryż, który Hindusi potrafią przygotować na wiele sposobów, a na bazarach indyjskich można znaleźć dziesiątki odmian ryżu.

 

Zapraszamy do rozkoszowania się potrawami przygotowanymi w naszej restauracji.  W naszej kuchni każda potrawa jest przygotowywana indywidualnie aby zaspokoić potrzeby wszystkich Gości.